Читај ми!

Гастрономад

Конфитирање - стара техника чувања намирница

Конфитирање је настало у временима када нису постојали ни фрижидери, ни замрзивачи. Техника се заснива на кувању поврћа, меса, рибе и других намирница богатих беланчевинама. Намирнице се могу кувати у масноћи животињског или биљног порекла, а оптимална температура је око 90 - 95 степени. Кување захтева временски период од пар сати. Конфитирањем се ослобађа вишак масти, тако да нам остаје месо са малим процентом масноће. После печења намирница се може чувати у охлађеној масти у којој се пекла и на тај начин може јој се продужити рок трајања. Једном коришћена маст може више пута да се користи.

Наш гастрономад Никола Вучковић научиће гледаоце овој, помало заборављеној, техници и припремити конфитиране пилеће батаке са француским кромпир пиреом и сосом од црвеног вина и брусница. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом