Читај ми!

Лектизер: Романтичарски јунак

Група ABBA није присуствовала овогодишњој Песми Евровизије због ангажмана на Лектизеру! Хеј, хеј, Наполеон се на Ватерлоу пред'о. Ово је лажна вест. Признајемо, праштајте. Само покушавамо да вас намамимо да нас гледате.

А сад истините вести. Овог пута мамимо двоструко! Имаћете ексклузивну прилику да упознате два писца и њихова два чувена јунака. А они ће имати још ексклузивнију прилику да се међусобно упознају. Они су писци романтизма – Александар Пушкин и Џорџ Гордон Бајрон. Они су романтичарски јунаци – Евгеније Оњегин и чајлд Харолд. Колико су различити, а колико слични ови писци? Колико су се разликују од својих јунака? Да ли су ти јунаци непоновљиве и очаравајуће индивидуе, или су сви они исти тип?

У потрази за одговорима на ова питања, завирићемо у дејтинг искуства Татјане Ларине, ауторке славног љубавног писма и јунакиње неславног љубавног живота. Видећемо и шта сами писци имају да кажу поводом свега тога, у нади да њихов вербални дуел неће довести и до двобоја (којем су романтичари, иначе, били необично склони).

А да не би остало све на личном плану, сагледаћемо и шире историјске околности које су обликовале писце и јунаке романтизма. То су била времена великих очекивања. То су била времена великих разочарања. Смењивали су се револуционаризам и конзерватизам, а из тих смена рођен је романтизам... и заједно с њим, пандемија "вируса велтшмерц“.

Уколико и сами осећате симптоме велтшмерца (или просто желите да сазнате шта је то уопште), погледајте наредну епизоду "Лектизера“. Биће објашњења, и предлога решења (не гарантујемо за њихову делотворност).

Упозорење: У овој епизоди су мало побркане Абе и жабе. Уколико ви имате предлог како да размрсимо ову збрку, пишите нам!

https://www.instagram.com/lektizer/

Аутор и уредник: Вишња Печенчић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије