Читај ми!

Гастрономад

Храна за дуговечност

Хиперпродукција различитих дијета захватила је последњих деценија област исхране. Нису остале имуне ни озбиљне гастрономске дестинације, па се и најпознатији кувари прилогођавају светским трендовима. Један од разлога је и људска тежња за проналажењем најсавршеније исхране, која мора да задовољава два критеријума - да је добра за здравље, штити од болести и побољшава виталност и да има ефекат пролонгирања старости. Утврђено је да постоје области на земљи, где људи живе дуже и бољег су психофизичког стања. Формирани су и бројни тимови истраживача, чији задатак је био да темељно и непристрасно евидентирају и анализирају чињенице. Њихову пажњу окупирало је неколико, међусобно географски удаљених области – Јапан, Грчка, Сицилија, Јужна Америка… Ипак, неколико локалитета посебно се издваја по броју дуговечних људи, њиховој виталности и активном животу. Ове области добиле су назив Плаве зоне - пет места на планети где се најдуже живи. Од пет локалитета, са којима нас упознаје наш гастрономад Катарина Петровић Каја, три су острва, један је полуострво и један је духовна заједница.

Иако су ти локалитети међусобно веома удаљени и географски неповезани, постоји неколико заједничких фактора који чине темељ здравља и дуговечности за њихове становнике. Каја нам открива шта то повезује Окинаву, Сардинију, Лома Линду у Калифорнији, Никоју (Костарика) и Икарију у Грчкој и припрема нам специјлитете специфичне за неке од ових области - тофу са поврћем, минестроне супу и печени кромпир за лимуном и биљем. Пријатно гледање!

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије