Мигранти - игра на жилет жици око Суботице

Шта је Суботица без миграната?

Овај град на северу Бачке претходних година био је познат по великом броју миграната који су ту чекали да пређу у нови живот.

Прво су смештај налазили у хотелима, хостелима и код људи који су приватно издавали собе. Када је ова рута разрађена, све је постало мало па су се преселили у Суботичку пешчару. За нас је то заштићено подручје од националног значаја, за њих привремени дом и подручје борба са жилет-жицом, оградом и мађарским цариницима.

Касније им је ова шума постала место где су поново почели да раде оно од чега су побегли - да воде рат, али међу собом. Настало је неколико великих и много малих кампова. Било је периода када су се добро слагали, а када нису, онда су ратовали. Када је тај рат из шуме дошао у центар Суботице, у овај град стигле су Жандармерија и Специјална антитерористичка јединица. Чак се и војском претило, али биле су довољне ове две полицијске јединице да се ово подручје ослободи и да се у Суботицу врате изгубљени мир и сугурност.

Екипа Око магазина је са Јованом Бодрожићем обишла места, где се, не тако давно, живело по посебним правилима, а ми за тај живот нисмо знали. Није то било могуће снимити камером кад су мигранти били овде, барем не на начин који одговара истини, али сада ћемо видети шта је данас од тог живота остало у шуми и покушаћемо да сазнамо оно што нисмо могли раније.

Уредник: Горислав Папић

Аутор: Далибор Жарић

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара