Немачки закон и за раднике у Србији

"Дужна пажња" носиће и велике казне за фирме које крше права радника али не само у Немачкој него и ако та фирма послује у некој трећој земљи

Србија је земља у којој стиже највише страних инвестиција у региону. Прошле године чак 4,5 млрд евра. Али, долазе ли са страним капиталом и нека страна правила?

Прошле године у Немачкој ступио је на снагу Закон о дужној пажњи у ланцима снабдевања. Дужна пажња носиће и велике казне за фирме које крше права радника али не само у Немачкој него и ако та фирма послује у некој трећој земљи. Србији, на пример. Шта један немачки закон може у Србији да промени када је о заштити права радника реч, зашто би наши послодавци поштовали пропис друге државе и о каквом је уопште закону реч?

Данас је много азијских радника у Србији а први који су дошли били су фудбалери. Било је то крајем 1987. а два кинеска фудбалера Ђиа и Лију из Далијена односно Шангаја дошли су у Београд, у Партизан. Откуд уопште идеја да у време кад није било странаца у нашем фудбалу два Кинеза дођу у Партизан, да ли је то била политичка одлука или је Ђиа био фудбалер у рангу Предрага Спасића а Лију озбиљна конкуренција у нападу Фадиљу Вокрију и Слађану Шћеповићу?

Уредник емисије: Горислав Папић

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије