Читај ми!

Васкрс са владиком тимочким Иларионом

Уочи Васкрса, захваљујући љубазности владике тимочког Илариона, гледаоци ће имати прилику да виде како изгледа један дан у манастирима Буково и Вратна.

Али, биће представљена и два важна догађаја која су обележила дане уочи Васкрса. Наиме, у току репарације живописа у цркви Св. Николе у манастиру Буково, на којима су биле фреске из 1902. године, испод тог слоја појавиле су се средњевековне фреске и гледаоци ће имати прилику да виде како изгледају у току реконструкције, а игуман Козма сведочи о усхићењу када се први лик појавио и како је на основу дела лица одмах било јасно да је реч о светом Јовану Златоусту.

Уз то, у манастир Буково су после 120 година враћене слике за које се мислило да су заувек изгубљене. Реч је о делима сликара Рафаила Момчиловића на којима су насликане аутохтоне врсте грожђа из овог краја за потребе међународног сајма вина у Паризу. Слике никада нису стигле тамо и изгубио им се сваки траг. Тако је било до недавно када је др Гордана Поповић, стручњак у Европској комисији у Бриселу, на једној аукцији видела те слике и купила их, да би тек онда открила да су настале у њеном родном Неготину. И не само то него у манастиру у коме су јој родитељи венчани, а најстарији син крштен и да је сликар који их је урадио канонизован од стране СрпскеПравославне Цркве због мученичке смрти, и да се свети Рафаил обележава 3. септембра, који је датум њеног рођења. Слике су после тог дугог путовања донете на место где су и настале и посетиоци манастира Буково ће моћи да их виде у неком наредном периоду.

У манастиру Вратна дочекала нас је монахиња Анастасија уз занимљиву причу како је град заменила природом и засадила поља лаванде у којима сада уживају сви посетиоци овог манастира. Такође, како се и са којим све потешкоћама сусрела у манастирском животу, а гледаоцима ће владика тимочки Иларион честитати празник уз традиционални поздрав "Христос васкресе".

Аутор Тања Петернек Алексић 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТВ лица ... као сав нормалан свет ТВ лица ... као сав нормалан свет

Autor:
Тaтjaнa Пeтeрнeк Aлeксић

„Тв лица …као сав нормалан свет,, је на програму РТС-а десет сезона. За то време око 300 личности из јавног живота показало је да успех и популарност нису успели да их промене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара