Читај ми!

Гастрономад

Мексико - рај за гурмане

Када кажемо "мексичка кухиња" прво помислимо на љуто, тортиље, кукуруз, пасуљ, умаке, чили паприке... Међутим, пре девет хиљада година становници данашњег Мексика јели су углавном дивље поврће - пасуљ, бундеве, парадајз, маниоку, кукуруз и авокадо. Ловили су и дивљач, рибе и корњаче. Пре око 4000 година на полуострву Јукатану настала је цивилизација Маја, позната по великим грађевинама, сопственим писмом, познавању календара и астрономије. Маје су били и добри повртари. Када је на простору јужног Мексика настала империја Астека, побољшала се и исхрана. Лепи, уређени вртови давали су им обиље хране, али у њиховом јеловнику нису се појављивали нови састојци. Ситуација се променила доласком шпанских освајача - конквистадори су донели пшеницу, пиринач, стоку и свиње. Тако је почела да настаје савремена мексичка кухиња у којој осим кукуруза, пасуља и чилија важно место заузимају месо, сиреви и животињске масноће.

Оно што данас познајемо као кухињу ове далеке земље мешавина је традиције старих народа и обичаја, које су донели Шпанци. Специјалитети од кукуруза, "ватрених" паприка, авокада или какаа познати су у целом свету. Мексико је земља уличне хране. Тамо може брзо и јефтино да се једе захваљујући великом броју колица са храном, киосцима и штандовима на којима се нуде различити залогаји. Сви знају за тортиље, енчиладе, такосе, гвакамоле, тамале, атоле, касадиље... Наш гастрономад Катарина Петровић Каја приближиће нам Мексико и припремити тортиље од пшеничног брашна, гвакамоле - намаз од авокада, салсу од парадајза и маринирано јунеће месо и све то сложити у укусне такосе. Пријатно гледање!

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије