Читај ми!

Културни дневник

Филм “Радничка класа иде у пакао” на овогодишњем 52. Фесту освојио је скоро све најзначајније награде.

Награду ФЕДОР за најбољи евро-медитерански филм у главном такмичарском програм, награду “Небојша Ђукелић” за најбољи филм из региона у главном такмичарском програм, награду “Београдски победник” за најбољу режију. Филм “Радничка класа иде у пакао” од данас је на биоскопском репертоару, а тим поводом гост Културног дневника је редитељ и сценариста овог остварења Младен Ђорђевић.

У фокусу Културног дневника је презентација номинационог процеса “Смедеревска тврђава од престоног града до светске баштине” поводом покретања процедуре уписа Смедеревске тврђаве на Унескову Листу светске баштине.

Да један музејски експонат може испричати велику причу, доказ је изложба отворена у Народном музеју Србије под називом "С краја на крај Империје. Пут римског витеза“, на којој је изложен епиграфски споменик који сведочи о богатој цивилној и војној каријери римског витеза Марка Улпија из друге половине II века, о чему ће бити речи у нашој емисији.

Српском премијером интегралне верзије филма "Ундерграуд“ у Сали Филмског центра Србије у МТС дворани 15. априла почеће приказивање циклуса филмова редитеља Емира Кустурице, што је тема Културног дневника.

Припремили смо и причу о филмском програму посвећеном Бранку Ћопићу, који је организовала Југословенска кинотека у својој сали у Косовској улици.

Из Бања Луке нам стиже извештај са отварања ретроспективне изложбе једног од водећих графичких дизајнера и илустратора Мирка Илића у Музеју савремене умјетности.

Водимо Вас у белгијски град Гант, где је у току последња фаза рестаурације ремек дела браће Ван Ајк, дела за олтар, познатог као Мистично јагње.

Уредник Војка Пајкић Ђорђевић

Реализатор Сања Реџић

Монтажер Бранислав Поповић

 

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије