Читај ми!

Суза Косова - осам чувара Љубожде

Када су 1999. године морали да напусте своје домове, плодне њиве и извор са водом, мештани села Љубожда, које се налази у Општини Исток, видели су шта комшија, који је до јуче улазио у кућу да попије кафу, може тој истој кући да уради.

Село им је било спаљено до темеља, а они су 18 година живели на разним странама, али са огромном жељом да се врате. И ево, вратили су се.

Од 2017. до данас у овом селу одновљено је 17 кућа за 17 породица. Албанци су више пута показали како само чекају прилику да село остане празно, па да направе неку штету. Зато у Љубожди увек има неког. Сада их је овде осморо, који истина, не верују да могу, али знају да морају да чувају своје куће. Можемо их звати становницима, али можда је прецизније рећи да су они чувари Љубожде, а ово је прича о повратку, коју често ни њихови најближи не могу да разумеју.

Уредник: Горислав Папић

Аутор: Далибор Жарић

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво