Читај ми!

Гастрономад

Нигерија - изазов за чула

Гастрономи тврде да нигеријска кухиња изазива чула онако како то уобичајена европска храна никада неће моћи. Нигерија је данас богата и најнасељенија афричка држава. Насељава је неколико стотина етничких група, са безброј регионалних кухиња. Храна на северу земље заснива се на доступности стоке, док се у областима у приобаљу једе више свеже рибе. На југу јела имају укус црвеног палминог уља, а током векова створена је и национална кухиња која превазилази локалне различитости. Постоји изрека на јоруби, једном од језика којим се говори на југозападу Нигерије, која значи "душа која не једе бибер је мртва душа“. Јела су, најчешће, веома зачињена и љута, а комплексност ових укуса је онај део нигеријске кухиње који пружа највише задовољства. У исхрани се користе и орашасти плодови, палмино уље и уље од кикирикија, сусамово уље и безмирисни маслац схеа. Потребу за угљеним хидратима народи Нигерије задовољавају употребом бројних житарица, које најбоље успевају у специфичним климатским условима - таро, афрички пиринач, просо, сорго, а ту су и банане, кртоласти јам и маниока.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја открива нам све фине нијансе области и народа Нигерије и припрема чорбу са кикирикијем и црвени пиринач. Пријатно гледање!

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво