уторак, 05.03.2024, 14:45 -> 12:27
Гастрономад
Немачка богата кулинарска традиција
Немачка кухиња вековима уназад важила је за једноставну и калоричну. Традиционални су богат доручак, ручак пун меса и ћуфти, заситне ужине и обилне вечере за целу породицу. Потомци германских ратника нису за столом били избирљиви. Често је калоричан оброк био важнији и од кулинарске префињености, али то није нимало омело настанак укусних и разноврсних јела. Немачка је вековима била подељена на засебне државе и кнежевине, па данас сваки регион има своје омиљене специјалитете. Осим ћуфти, кобасица, кромпира, киселог купуса или ражаног хлеба, који су заједнички целој земљи, можемо да пробамо и рибља јела у Доњој Саској или масне коленице у Баварској на југу. Последњих деценија кулинарско лице Немачке битно је промењено. Уз домаће залогаје, припремају се најбоља јела из целог света, а Берлин је постао престоница нове кухиње, са многим ресторанима који имају Мишелинове звездице. Омиљено јело Немаца је wurst, односно кобасица. Постоји чак 1500 врста, које се разликују по начину припреме и деле у три категорије, од сирових до куваних. Комбинације укуса могу да буду разне, од благих и неутралних до зачињених и љутих.
Наш гастрономад Катарина Петровић Каја припремиће нам два незаобилазна специјалитета у Немачкој - резанце са сиром и салату од кромпира. Пријатно гледање!
Коментари