Читај ми!

Јутарњи програм

Није ово обичан понедељак! Сваког понедељак бројимо рекорд који Новак повећава...

Новак Ђоковић, данас започиње 414-ту недељу на првом месту АТП листе, по чему је апсолутни рекордер, а дешавања на Туру му иду у прилог упркос томе што одмара. Његов највећи ривал Шпанац Карлос Алкараз није успео да одбрани бодове у Јужној Америци. Прво је поражен у полуфиналу Буенос Ајреса, да би потом испао у раној фази турнира у Рио да Жанеиру где је предао меч због повреде. Све ће се то одразити на АТП листу, пошто ће српски ас након неуспеха Алкараза и читав следећи месец, март, провести на првој позицији, и тако осигурати 418 недеља на врху тениског каравана и додатно увећати сопствени рекорд. Али то није све, Новак ће првог априла постати са 36 година и 321 даном, најстарији број један у историји тениса. Тај рекорд још увек припада Роџеру Федереру који је 2018. када је последњи пут био први на свету имао 36 година и 320 дана, и мислио је да га, бар у томе, нико никада неће стићи... Али, један је наш Новак Ђоковић! Ноле, је већ у Америци, а сезону наставља 6. марта када стартује Индијан Велс, а пријављен је и за турнир у Мајамију. Новак ће се тако после пет година вратити на ова два престижна турнира и имаће прилику да освоји велики број бодова, и додатно учврсти прво место. Карлос Алкараз ће на америчкој турнеји бити на великом испиту јер брани титулу у Индијан Велсу и полуфинале у Мајамију, а о његовој повреди се још увек мало зна... Али то је његов проблем. Ми само додајемо, велико браво за нашег Новака, и напред Ноле у нове победе... 

А, ово су наше теме које смо вам припремили до 11 сати:

Хоће ли бити састанка у Бриселу, на коме би требало да се расправља о једностраном избацивању динара из платног промета на Ким. О томе после 7.

Данас се медицина не може замислити без ултразвука. То је једна од првих дијагностичких метода која се користи у многим областима. Ултразвук је постао незаменљив код неких интервенција и врло важан за превентиву многих обољења. Захваљујући модерној компјутерској технологији и снажним софтверима, ултразвучни прегледи дају све детаљније и прецизније информације на основу којих се поставља добра дијагноза, а врло важну примену налази и у терапији. О ултразвуку после пола 8.

Матична библиотека "Љубомир Ненадовић"у Ваљеву, којој је пре неколико дана у Председништву Србије уручена ИЗУЗЕТНА ВУКОВА НАГРАДА, основана је пре 155 година и спада у ред установа са најдужим  трајањем у нашој држави. Одавно се прочула као једна од најуспешнијих установа културе, а постала је и узор другим библиотекама у Србији, пре свега по залагању да знање буде својина свих генерација, од најмлађих њених корисника па све до пензионера. После пола 9 у госте нам долази директорка библиотеке "Љубомир Ненадовић" из Ваљева.

Након серија "Нечиста крв" ,"Корени" и "Јутро ће променити све", Редакција РТС Планете је у сарадњи са Савезом слепих и слабовидих Србије припремила још једну аудио дескрипцију играног програма РТС прилагођену слепим и слабовидим особама. Овога пута, одабрана је серија “Монтевидео, бог те видео” у осам епизода. О томе после 9.

Готово да не постоји особа у Србији која бар једном није читала Политикин Забавник у ком су се, од самог почетка, налазиле увек најзанимливије приче и информације. Први број Политикиног забавника изашао је 28. фебруара 1939. године. У почетку је штампан у облику дневних новина, а излазио је два пута седмично: уторком и петком. Слоган часописа је "За све од 7 до 107", а 2006. године проглашен је супербрендом. Са нама после пола 10, уочи 85-тог рођендана, главни уредник Политикиног Забавника.

Са епилепсијом у свету живи више од 50 милиона људи, а у Србији око 70 хиљада. Да ли међу њима има и најмлађих? Колико је епилепсија честа код деце, зашто и како настаје, и како се лечи, одговоре на та и многа друга питања после 10 у Наздрављу.

Припреме за овогодишњу Песму за Евровизију у пуном су јеку. Такмичари свакодневно увежбавају и усавршавају наступе у РТС-овом студију у Кошутњаку где је постављена најмодернија, најсавременија и највећа сцена до сад. Свих 28 композиција које учествују на фестивалу „Песма за Евровизију 2024” доступно је на званичном Јутјуб каналу „РТС Песма Евровизије”. Објављен је и распоред учесника фестивала по полуфиналима, као и редослед наступа. око пола 11 најављујемо полуфинала, коај ће бити одржана 27. и 29. фебруара.

И на самом крају емисије представљамо вам Завичајно друштво Краљево које постоји већ 3 деценије, и настало је са идејом окупљања, повезивања и зближавања краљевчана које је живот расејао широм света, и њихово подстицање да јачају своја осећања према завичају. Са нама ће бити секретар овог удружења, као и Раша Павловић, певач који пружа велику подршку раду овог удружења.

Уредник емисије је Александар Туцаковић, а пред камерама ће бити Оливера Перковски.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару