Читај ми!

Бора Станковић – легенда кошарке

Недавно је обележена стотагодишњица кошарке у Србији, а када је о кошарци реч не може а да се не помене легенда кошарке Борислав Бора Станковић.

Рођен је 1925. године. Кошарку је играо у више београдских клубова. Био је играч Звезде и Партизана. Са Звездом је био државни првак 1946. и 1947. године.

За репрезентацују Југославије играо је од 1948-1953. године. Учесник је првог светског првенства у Аргентини 1950. године.

Као тренер, са ОКК Београд освојио је три титуле првака Југославије. Са Орансоде из Кантуа био је првак Италије 1968. године. Био је генерални секретар КСЈ ОД 1956-1966 године. Од 1976-2002, генерални секретар Светске кошаркашке организације – ФИБА.

Члан Међународног олимпијског комитета био је од 1988-2005. године. Добитник је више домаћих и страних одликовања међу којима и два Олимпијска ордена и признања Светски спортски лидер Америчке спортске академије. Изабран је у кошаркашку Кућу славних. Почасни је генерални секретар ФИБЕ и почасни председник КСС. Такође, почасни је члан Међународног олимпијског комитета и Олимпијског комитета Србије. Дипломирао је на Ветеринарском факултету у Београду.

Аутор емисије: Драган Станојевић

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво