Читај ми!

Дуже од века, више од игре

Документарни ТВ серијал "Дуже од века, више од игре" бави се традицијом и феноменом кошарке у Србији и Југославији.

У њему више од 100 личности својим причама покрива распон од 100 година (1923-2023), а тај пут пратимо у пет епизода.

Прва епизода: "Како је све почело" (од доласка прве лопте у Србију до финала Олимпијских игара 1968).

Друга епизода: "Златне седамдесете" (прича о томе како је кошарка у Југославији постала бренд, и како су златни момци 70-их били инспирација за златне момке 80-их).

Трећа епизода: "Феномен кошарке" (одговарамо на питања – шта је то српска-југословенска школа кошарке, зашто је кошарка за Србе више од игре).

Четврта епизода: "Од Калемегдана до Марине" (пут женске кошарке од калемегданске шљаке, 1945, до златних висина на којима је данас репрезентација).

Пета епизода: "Нови пут до Маниле" (прича о српској кошарци од распада СФРЈ до данас).

Серијал ће бити емитован суботом у поподневном термину, чиме Радио-телевизија Србије жели да подсети на један од најважнијих телевизијских термина у спорту Србије и Југославије, "Суботом у 5", који је 1970-их година успоставио тадашњи директор ТВ Београд Небојша Поповић, некадашњи репрезентативац. Многи познаваоци кошарке тврде да је тај термин много допринео да кошарка достигне овакву популарност какву данас има.

Прва епизода: Како је све почело

Прва епизода серијала бави се коренима кошарке у Србији и Југославији и одговара на питање шта је све било неопходно да би мушка репрезентација постала европска сила у кошарци.

Ова епизода покрива период од доласка прве лопте у Србију, 1923. године, до смрти Радивоја Кораћа (1938-69) који је био први играч-симбол кошарке у Југославији. Кад кажеш Кораћ – мислиш на кошарку!

Прича нас води од првих, земљаних терена, београдских гимназија које су између два светска рада неговале кошарку, оснивања првих клубова, почетака репрезентације, почетних неуспеха, првих успеха.

Врхунац "сребрне генерације" биле су Олимпијске игре у Мексику 1968, када је Југославија играла у финалу против Сједињених Америчких Држава. То је било последње такмичење на којем је играо Кораћ…

У епизоди говоре: Бора Станковић, Срђа Калембер, Ранко Жеравица, Лајош Енглер, Деса Соколовић, Љиљана Шапер, Милан Тасић, Чедомир Стојичевић, Борис Кристанчич, Иво Данеу, Павле Костић, Радован Радовић, Јосип Ђерђа, Немања Ђурић, Загорка Жеравица, Мирко Новосел, Богдан Тањевић, Владимир Цветковић, Драгослав Ражнатовић, Слободан Гордић, Драган Капичић, Никола Плећаш, Дамир Шолман, Рато Тврдић, Драгутин Чермак, Петар Сканси, Љубодраг Симоновић, Зоран Славнић, Јован Косијер, Лазар Лечић, Марин Седлачек, Коста Јанков, Благоја Георгијевски…

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво