Читај ми!

Свадба из мог краја

Поново смо посетили браничевски округ, овога пута општину Велико Градиште где смо испратили свадбено весеље Соње и Ивана Стокића.

Пар је већ седам година у грађанском браку, имају двоје деце али су тек сада одлучили да направе свадбу и да се заветују у цркви.

Соња је пореклом из Параћина, а када су се њени родитељи развели почетком овог века, живела је са мајком и очухом. С оцем је одржавала контакт. И она и њен садашњи супруг живели су и радили неко време у Немачкој - једно на северу, у Хамбургу а друго на југу, у Минхену. Упознали су се тек по повратку у Србију.

Соња је након једне ђачке екскурзије изјавила како би волела да некада живи у Великом градишту и - жеља јој се испунила...

Младенци су одлучили да њихова свадба обилује обичајима овог краја.

Након окупљања испред младожењине куће, док се увелико спрема храна - сватови крећу у традиционалну "куповину младе" коју "чувају" деверуше.

Након што младу предају младожењи, девер јој обува ципеле и "поправља" новцем њихову неудобност.

Након црквеног венчања кум, са више од 100 година породичног кумовског стажа, ломи погачу изнад младенаца, а касније се пуштају и бели голубови - као симбол љубави.

Младенци кочијама одлазе у младожењин дом где млада баца сито, диже накоњче, пење се на столицу и окреће три пута...

Након што младожења унесе младу у кућу следи занимљив обичај: да би сватови ушли под шатор, морају да плате, затим да прескоче корито са водом и два дрвета. Потом улази кум, са специјалним печеним прасетом.

Нову епизоду емисије "Свадба из мог краја" можете погледати у четвртак у 22 часа на Првом програму РТС-а.

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво