Читај ми!

Чачак, престоница културе

У овој емисији серијала „Траг” водимо вас у Чачак, који је, ове године, проглашен Националном престоницом културе. Сазнаћете како је Чачак добио име, а водимо вас и у Дом културе где се налази фикус стар тачно 52 године. Откривамо одакле је стигао и ко га је засадио, како је могуће да расте, иако га никада нису заливали.

А ту је и хотел „Београд”, најстарији хотел у нашој земљи који у центру града постоји већ 123 године. Открићемо ко га је саградио и како хотел данас изгледа, као и зашто полуострво Пејице називају српским Бледом.

У Овчарско-кабларској клисури налази се девет манастира, због чега тај крај називају Српском Светом гором. Ми смо посетили најнедоступнији, манастир Сретење. Тихује скривен међу стенама и то на највећој надморској висини у односу на све остале.

После дугог хода и путовања, стижемо до подножја планине Јелице где нас чека нови изазов. Пред нама је Слатинска бања до које нема пута, нема туристичког путоказа, а ни људи које бисмо питали којим путем ићи до бање. До најбоље бање у Европи, води нас мирис сумпорводооника, по чијој је концентрацији у води ова бања и добила титулу најбоље. Бања живи захваљујући само једном човеку који је сасвим случајно, пре више од тридесет година дошао у бању и направио скромни смештај за оне који желе овде да се лече. Драгомир и његова супруга су једини домаћини у бањи. Гледајте нас.

Ауторка емисије: Ана Маринковић
Уредница серијала: Југослава Ђурица
Сниматељ: Димитрије Хаџи Николић
Тон мајстор: Иван Рогановић
Монтажер: Весна Грба

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара