Читај ми!

Досије Косово '98

Документарно-играни филм ”Деведест осма” први је филм серијала ”Досије Косово” који Радио-телевизија Србије реализовала у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Србије.

Филм се бави хронологијом дешавања на Косову и Метохији у периоду од априла до септембра 1998. године када су се и по оцени Трибунала у Хагу дешавали оружани сукоби између УЧК терориста и снага безбедности тадашње СР Југославије. Током 98-е године на територији Косова убијено је око 400 особа српске националности, 146 припадника полиције и војске, остало су били цивили. У селима, на путевима, на послу отето је 174 Срба.

Судбина 53 особе и даље је непозната. Средином лета УЧК је контролисао скоро 70 одсто територије Косова и Метохије. Отмице на путевима, убиства Срба у метохијским селима - постала су свакодневница. У једном дану УЧК је у Ораховцу отео 100 особа српске националности. Скоро половина њих доживела је најстрашнију судбину, њихова тела пронађена су 2005. године у масовним гробницама у Малишеву и Волујку.

Документарно-играни филм "Досије Косово - деведесет осма" доноси потресна сведочења жртава и реконструкцију тих трагичних догађаја у Ретимљу, Оптеруши и Ораховцу, јула 1998. године. УЧК терористи су отете Србе и Албанце који им нису били лојални, одводили у логоре који су постојали у Јабланици, Ликовцу, Лапушнику...

Сведочења која су на суђењу у Хашком трибуналу изнели припадници албанске националности, била су веома потресна.

У Јабланици су заробљене Србе држали у подруму пуном воде. Били су изложени свакодневном малтретирању. У Лапушнику, затвореници су у штали били везани ланцима. Преживелих Срба скоро да нема. Војко Бакрач и његов син су ретки сведоци злочина у Лапушнику.

Документарни филм "Досије Косово - деведесет осма" доноси ексклузивно сведочења о тортурама и убиствима у УЧК логорима.

Сведочења у филму заснивају се на исказима сведока догађаја или на изјавама које су дате како Трибуналу (процес против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја), тако и српским службама безбедности. На основу изјава снимане су игране секвенце реконструкција. Свака жртва која се спомиње у филму је персонализована, а свако страдање документовано.

Документарно-играни филм "Досије Косово - деведесет осма" доноси приче које до сада у Србији нису причане. Медији те деведесет осме нису извештавали о логорима у Јабланици, Лапушнику, Ликовцу... Нису писали о бројним отмицама на путу, о свакодневном животу који је у појединим деловима Косова био скоро несносан...

О томе шта се на политичком, безбедоносном и медијском пољу дешавало те године, говоре високи функционери полиције и службе Државне безбедности, новинари као и саме жртве терористичких напада.

Аутор филма и сценариста: Слађана Зарић
Редитељ: Милан Јовановић
Продуценти: Снежана Родић Синђелић и Јасна Поповић Ћосић
Новинар: Весна Илић
Монтажер: Милош Стојановић 
Композитор: Владимир Тошић
Директори фотографије: Петар Вујанић и Милан Илић

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара