Читај ми!

Рашка Милисава Савића

Шта је бандитска а шта професорска књижевност и откуд нобеловац Сол Белоу на свадби младог писца Милисава Савића у Рашки?

Рашка педесетих је била варош која се убрзано изграђивала после рата. У њу су долазили људи са свих страна. Такву Рашку је упознао Милисав Савић, који је као дечак чак помишљао да ради за Удбу. Да му се та жеља остварила вероватно никада не би настала ниједна његова књига.

 Бугарску бараку, Младиће из Рашке, Љубави Андрије Курандића не би могао да напише неко ко би сваког дана облачио кожни мантил, носио угланцане ципеле и читао црвену Борбу, већ само мангуп који је већину времена проводио по рашчанским кафанама дружећи се са маргиналцима. Зачетник црног таласa у књижевности, касније ће добити и Нинову награду за роман "Хлеб и страх“.

Ко су младићи из Рашке, ко је некад могао да седи на зеленој клупи у центру вароши, пролазе ли и даље возови ибарском долином и како је Данило Киш описао књижевност Милисава Савића...

Аутор: Ђорђе Славковић

 
Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара