Читај ми!

Друг Марко

Пета епизода: Рат после рата

У овој епизоди гледаоци ће сазнати каква је била улога Александра Ранковића у договарању са Савезницима завршних операција за ослобођење Југославије; спречавању побуне Албанаца на КиМ крајем 1944; уништавању квислиншких снага заробљених у Словенији и ЈВуО на Зеленгори у мају 1945. године и хапшењу Држе Михаиловића. Посебно ће бити објашњена улога Николе Калабића у томе, као и његова судбина после рата.

Биће приказана акција "Гвардијан" као једна од највећих акција Удбе у којој је убијено или ухапшено 96 усташких терориста. Зашто је акција прекинута када је припремано хапшење Анте Павелића.

Значајан део ове епизоде посвећен је Информбироу и Голом отоку, као једној од највећих мрља у раду слжби безбедности. Каква је улога Александра Ранковића у вези с тим. Зашто је Добрица Ћосић одлазио на Голи оток. Шта је Тито тржио од Ранковића у односу на Арсу Јовановића, Андрију Хебранга и Сретена Жујовића.

Видећемо и оригиналан начин на који је Ранковић понудио брак Славки Бецеле и њену реакцију на ту понуду.

У овој епизоди играју: Небојша Дугалић, Ваја Дујовић, Драган Вујић Вујке, Хаџи Ненад Маричић, Радомир Николић и Радоје Чупић.

Продуценткиња серије је Данка Милошевић и продукција ГФЦ. Ржисер је Недељко Ковачић, а сценариста Светко Ковач. Сарадници на сценарију су Недељко Ковачић и Кристина Ђуковић. Наратор је Тихомир Станић.

 

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу