Читај ми!

Друг Марко

2. епизода: У канџама Гестапоа

У другој епизоди играно-документарне серије "Друг Марко" гледаоци ће се упознати са ситуацијом у окупираном Београду од априла до краја јула 1941. године. Овај период карактеришу акције београдских илегалаца, њихови сукоби са немачким обавештајно-безбедносним и полицијским системом и српском Специјалном полицијом.

Посебно је занимљиво како је Александар Ранковић открио агента совјетске обавештајне службе и ангажовао га да ради за партизански покрет. Како се Ранковић решио Мустафе Голубића и избегао сукоб с њим.

Једна од важнијих акција је диверзија на радио-станицу у Макишу. Како је Гестапо успео да убаци своје људе у београдску илегалну организацију и како су успели да увуку у замку и 27. јула ухапсе Александра Ранковића. Биће приказана и спектакуларна акција ослобађања Ранковића 29. јула 1941. године.

Због чега је тридесет година касније у серији "Отписани" уклоњен лик Александра Ранковића и замењен ликом мајке са дететом.

У овој епизоди играју: Небојша Дугалић, Павле Чемерикић, Ленка Петровић, Владимир Гвојић, Огњен Никола Радуловић и Урош Нојкић.

Продуценткиња серије је Данка Милошевић и продукција ГФЦ. Режисер је Недељко Ковачић, а аутор сценарија Светко Ковач. Сарадници на сценарију су Недељко Ковачић и Кристина Ђуковић. Наратор је глумац Тихомир Станић .

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије