Читај ми!

Словом кроз галаксију

Први број научно-популарног часописа Галаксија, освануо је на киосцима 1972. године. Готово да нема научника и истраживача у Србији, од академика до почетника, који није у младости читао Галаксију, а многи су се касније опробали у писању на њеним страницама. И тако већ педесет година.

Пола века научно-популарног часописа Галаксија је и пола века развоја науке и технике. Часопис је покушај научника да се о науци говори, да се на популаран начин приближи широј публици и да за науку заинтересују младе људе. Несумњиво је да је у томе успела.

Попут часописа у свету, Галаксија је обликовала читалачку публику која је у једном тренутку захтевала тираж и до 80.000 примерака. Промене на друштвено-политичком плану у држави утицале су на све свере живота, па Галаксија прави паузу у публиковању али се у електронском издању враћа 2017, а 2018. године у новом руху и на папиру.

О Галаксији говоре: уредник Станко Стојиљковић, Александар Гаон, уредник Планете, проф. др Драган Ускоковић и Гордана Срдић Медић, професор филозофије.

У другом делу емисије говоримо о часописима за децу, илустрацији која све чешће прати књижевни текст и у књижаре враћа стрип као врло пријемчиву форму за младе читаоце.

Од Тик-Така до стрипа Стрипотерапија дуг је пут, али на том путу ауторе и илустраторе веже много тога заједничког, најпре љубав према књижевности, илустрацији и деци.

У емисији говоре: илустратор Добросав Боб Живковић, Јасминка Петровић, писац, Драгана Младеновић, писац за децу и младе, илустратор и аутор стрипа Ана Петровић.

Аутор емисије: Радица Смиљковић

Уредница серијала: Југослава Ђурица

Редитељ: Бојан Воркапић

Сниматељ: Владан Хаџи Мијаиловић

Монтажа: Весна Грба

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво