Читај ми!

Ататуркова и Ердоганова Турска

Пре једног века престало је да постоји османлијско царство, створена је Република Турска. Пре једног века, султана је заменио председник, фереџе и фесове на улицама заменили су шешири, уведена је турска латиница, укинути су шеријатски закони, протерана је религија из политике, Аја Софија претворена је у музеј, а Турска у секуларну државу.

Било је то једна од највећих политичких, економских и културолошких промена у свету тог доба. Промену је извео Мустафа Кемал, коме су иза имена додавали и оно паша, и оно Ататурк - односно отац свих Турака.

У последње две деценије Реџеп Тајип Ердоган обликовао је нову Турску. Аја Софија претворена је у џамију. Присталице његове партије кажу да је данашања Турска демократска јер је у друштвени и политички живот укључила пола женске популације која је раније била искључена из друштва јер је желела да носи мараму.

Данас се и на листи Ататуркове Републиканске народне партије могу видети жене које су покривене. Ипак, опозиција оптужује Ердогана да се удаљио од Ататурковог наслеђа, а људи блиски Ердогановој Партији правде и развоја говоре да је турски председник лидер за други век Републике коју је пре сто година основао Ататурк.

Екипа РТС-а недавно је посетила Турску. У емисији ћете видети шта је Турској донео Ататурк и да ли је Ердоган напустио његово наслеђе век касније.

Аутор: Стеван Костић 

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво