Читај ми!

Фантастична планета: Стрес

Фантастична планета наставља путовање светом, овога пута истражујући како различите културе реагују на стрес, како се боре против њега и где побеђују, а где губе битку.

Владимир Банић прво иде у Уједињено краљевство где има прилику да присуствује турниру у боксу голим шакама, који је донедавно био забрањен у овој земљи.

Између напетих мечева пуних опасних повреда, он сазнаје да су многи борци ту како би им овај спорт помогао да се психички носе са животом који воде, да су одабрали телесну дисциплину и бол као начин да одговоре на стрес и друге изазове под којима се психа повија.

После бокса у Манчестеру тим одлази у Лондон да сазна да ли место живљења може да узрокује повишен стрес и да ли је природа решење?

На крају путовања по Енглеској, Фантастична планета одлази у град који је по други пут проглашен за најсрећнији у тој земљи - Хексам. Циљ је да сазнају да ли су мањи градови у којима свако сваког зна, гостољубивији него бучне метрополе и да ли стреса има мање у таквом окружењу.

После Велике Британије Фантастична планета путује у Јапан. Тамо у разговору са психијатром, сазнају који су то најчешћи узроци стреса у Јапану, колико радна култура утиче на незадовољство и тера тело да реагује.

Владимир Банић разговара са агентом за некретнине који се са стресом бори ударајући бејзбол лопте и продавачицом драгог камења која лечи стрес певањем караока. Затим се среће са синдикалцима, али и онима који на необичан начин помажу да се стрес издува из организма - згодним младићима који те терају да плачеш.

На крају, свој мир у Јапану Банић проналази у Зен храму.

После Јапана Фантастична планета лети у земљу која ће по пројекцијама заменити Јапан по дужини живота до 2050. године, а која је по индексу здравља становништва прва у свету - Шпанију. Аутор емисије разговара са једним младим тореадором о томе како се он носи са стресом када је испред тоне мишића која жели да га изгази. После Арагона, Банић иде у Каталонију где разговара са психологом о значају сиесте на Пиринејима, и на крају одлази у винарију и локални ресторан да сазна да ли су заиста храна и пиће разлог за дуговечност и имунитет у овом брзом свету.

Сниматељи: Марко Ковачевић, Борислав Ристовић, Михајло Тодоровић, Дамјан Бањац

Монтажа: Давор Босанкић

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи