Читај ми!

Титови бродови и јахте – градитељи и морнари

Емисија је посвећена градитељима и морнарима бродова „Галеб” и „Јадран” и јахти „Приморка” и „Јадранка”.

Брод Галеб, који је био пловећа резиденција председника Тита, саграђен је 1937. године у Ђенови. Потопљен је 1944. године, а извађен 1948.

Гледаоци ће видети ексклузивне снимке вађења брода који је потом реновиран и под именом Галеб први пут је запловио 1952. године.

Једрењак Јадран саграђен је 1933. године у Хамбургу и из матичне луке Тиват 1938. године пловио је чак до Њујорка. Брод је напуштен 1941. године. Узели су га Италијани и променили му име у Марко Поло. После рата враћен је Југославији. Јадран је најстарији брод на свету у класи баркантина и служио је за обуку питомаца ратне морнарице.

Титова јахта Приморка саграђена је 1973. године у Италији. Покрећу је два мерцедесова дизел мотора од по 1350 коњских снага и грађена је од најквалитетнијих материјала. После хаварије јахту је 2007. године од Владе Црне Горе купио капетан дуге пловидбе Смиљан Самарџић и потпуно је реновирао. Јахта је дугачка 24 и широка седам метара. Има пет кабина од којих је једну користио Тито. Јахта Приморка, која, такође, има изузетну и историјску вредност сада је усидрена у Доброти код Котора.

Јахтом Јадранка Тито је пловио 24 пута. Саграђена је 1977. године у бродоградилишту у Краљевици, а тренутно се налаз у луци Бар. У емисији ће гледаоци сазнати каква је њихова судбина и како су некада изгледали, а како данас.

Аутор емисије: Драган Станојевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара