недеља, 04.06.2023, 14:10 -> 12:48
Гастрономад
Пите из Епира
Чаробна природа области Загори и хладна, кристално бистра река Водоматис, која извире испод села Викос и сматра се једном од најчистијих река Европе, остављају посетиоце без даха. Трагом прича о дивној природи и сачуваној кулинарској традицији наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је епирски део Грчке и у селу Аристи научила како се припрема традиционална пита са планинским биљем и фетом.
У разним деловима Грчке људи су у питу стављали оно шта имају у свом крају. Омирос Котсојанис, чувени грчки кувар, пореклом је из ових крајева, па ће нам пренети и тајну једне старе грчке домаћице како пита не би била гњецава и са превише сокова из биља. Иначе, Епир је, уз Тесалију, био и у саставу Душановог царства, па не чуди да је много топонима словенског порекла. На пример, како нам је пренео водич Јоргос, сама реч Загори је словенска и значи преко планина. Од њега ћемо чути и занимљиве приче о реци, кањону, цркви и повезаности житеља ове области са људима из наших крајева - каже Каја.
Коментари