Читај ми!

Гастрономад

Пите из Епира

Чаробна природа области Загори и хладна, кристално бистра река Водоматис, која извире испод села Викос и сматра се једном од најчистијих река Европе, остављају посетиоце без даха. Трагом прича о дивној природи и сачуваној кулинарској традицији наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је епирски део Грчке и у селу Аристи научила како се припрема традиционална пита са планинским биљем и фетом.

У разним деловима Грчке људи су у питу стављали оно шта имају у свом крају. Омирос Котсојанис, чувени грчки кувар, пореклом је из ових крајева, па ће нам пренети и тајну једне старе грчке домаћице како пита не би била гњецава и са превише сокова из биља. Иначе, Епир је, уз Тесалију, био и у саставу Душановог царства, па не чуди да је много топонима словенског порекла. На пример, како нам је пренео водич Јоргос, сама реч Загори је словенска и значи преко планина. Од њега ћемо чути и занимљиве приче о реци, кањону, цркви и повезаности житеља ове области са људима из наших крајева - каже Каја. 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом