Читај ми!

Стоти рођендан Хенрија Кисинџера

Налазимо се у класичној ситуацији као пре Првог светског рата, судбина човечанства зависи од тога хоће ли Кина и Америка моћи да се сложе. Овако даљу судбину света види патријарх светске дипломатије, прагматични камелеон, али усамљени каубој - Хенри Kисинџер.

Сутра, 27. маја, напуниће тачно сто година, а његове речи свет и даље пажљиво чита и слуша. Много реакција изазвали су Kисинџерови иступи о Украјини и Путину, човеку кога је срео више од 20 пута.

Хенри Kисинџер воли да цитира Гетеа. Kаже да у међународним односима преферира "ред и неправду" више него "неред и правду". Kреатор је историје и човек који је о њој писао, најпознатији је реалиста у међународним односима, саветник за националну безбедност, државни секретар САД. Иако му то што је рођен као Јевреј у нацистичкој Немачкој није гарантовало баш блиставу животну перспективу.

Kако је професор са Харварда прекинуо доминицију такозваног источног естаблишмента у високој политици САД, да ли је био моћан колико и председник најмоћније државе света, које су највеће историјске заслуге Хенрија Kисинџера, да ли га и данас прогањају авети прошлости из Чилеа, Вијетанама и Kамбоџе, и да ли је Kисинџер данас у туђем веку?

У емисији говоре: Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу и Београду, Иво Висковић, професор Факултета политичких наука у пензији, Бојан Димитријевић, историчар Института за савремену историју и новинар и дипломата Драган Бисенић.

Аутор: Стеван Kостић

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво