Читај ми!

Гастрономад

Свечани бачки ручак

Недељни ручак многима је остао у памћењу као свечани догађај из детињства, пун разних ђаконија и лепих прича. Недеља је била празник, дан када се ништа не ради, а уз свечани ручак окупљала се цела породица. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је салаш у околини Сомбора, где се још увек негује ова традиција и од Драгане Фаркаш сазнала која јела су била обавезно на трпези, али и приче о животу на бачким салашима.

- Драгана је у угоститељству Војводине провела цео радни век, а салаше одлично познаје. Зато је њена прича другачија и оригинална, баш као и стара кућа, саграђена 1925. године, са каљевим пећима и сачуваним предметима из периода оснивања домаћинства. На салашу смо припремале супу од мешане живине (морка, патка и кокошка) са домаћим флекицама и ћуреће бело месо у пацу пуњено димљеним сиром и поховано на бечки начин. На столу се нашао и сос од вишања, мирођије и парадајза, а ја сам у студију припремила и батаке у меду и сенфу са млинцима. То је традиција која би требало да остане сачувана - каже Каја.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара