Читај ми!

Песма Евровизије 2023: Прво полуфинале, пренос

У Ливерпулу почиње Песма Евровизије. У првом полуфиналу гледаоцима ће се представити 15 такмичара, међу којима и представник Србије Luke Black, а најбољих десет обезбедиће учешће у финалној вечери у суботу, 13. маја. Директан пренос од 21 сат на РТС 1, РТС Свет, Радио Београду 1 и на платформи РТС Планета. Текстуални пренос на Интернет порталу РТС-а.

Ко се такмичи у првом полуфиналу?

У првом полуфиналу Песме Евровизије наступиће представници 15 држава учесница. Осим представника Србије, вечерас наступају такмичари из Норвешке, Малте, Летоније, Португала, Ирске, Хрватске, Швајцарске, Израела, Молдавије, Шведске, Азербејџана, Чешке, Холандије и Финске.

Где се такмичење одржава?

"Евросонг" се одржава у Великој Британији која је преузела организацију такмичења уместо овогодишњег победника Украјине због безбедносне ситуације у тој земљи. Извршни супервизор Песме Евровизије, Мартин Остердал након избора Ливерпула за град домаћина саопштио је да је Ливерпул идеално место за домаћина 67. Песме Евровизије у име Украјине — "град је синоним за музику, а Ливерпул Арена превазилази све захтеве потребне за организовање светског догађаја овог обима. Били смо веома импресионирани страшћу коју је град показао прихватајући Конкурс и њиховим инклузивним идејама за постављање прошлогодишњих победника, Украјине, испред и у центру када хиљаде навијача посети град."

Водитељски четверац за Ливерпул

Велико финале 67. издања највећег музичког такмичења водиће легенда "Песме Евровизије" Грејем Нортон, награђивана украјинска певачица Јулија Санина, међународно призната позоришна глумица и добитница награде Еми, Хана Вадингем, и поп кантауторка и ТВ водитељка Алиша Диксон.

Промена правила на Песми Евровизије – уводи се онлајн гласање, новине и у полуфиналима

Главна промена односи се на полуфиналне вечери. Наиме, десет најбољих песама биће изабрано искључиво на основу гласова публике, уместо досадашњег комбинованог гласања гледалаца и стручног жирија које је уведено 2009. године. Осим тога, први пут у историји такмичења, биће омогућено онлајн гласање за гледаоце у земљама које не учествују на "Песми Евровизије". Њихови гласови биће сабрани и представљени као гласови једне земље и у полуфиналима и у финалу. Гледаоци у земљама које не учествују моћи ће да гласају путем онлајн платформе користећи своју платну картицу, а из ЕБУ-а наводе да је реч о безбедној платформи.

За гледаоце у земљама које учествују на такмичењу, међу којима је и Србија, ништа се не мења – гласање се обавља слањем СМС-а на одређени број.

Чланови стручних жирија из свих земаља учесница оцењиваће песме у финалу "Песме Евровизије".

Може ли да се гласа из Србије?

Пошто се представник Србије Luke Black такмичи у првом полуфиналу, гледаоци у Србији могу да гласају за своје фаворите те вечери. Ипак, према правилима такмичења, не могу да гласају за представника Србије. Гледаоци у Србији могу да гласају тако што ће послати СМС са редним бројем извођача на број који ће бити приказан на екрану, када водитељи такмичења буду дали знак да је гласање почело.

Где може да се прати прво полуфинале?

Прво полуфинале гледаоци у Србији моћи ће да прате на Првом програму РТС-а од 21 час. За дијаспору, обезбеђен је пренос на програму РТС Свет. Пренос је могуће пратити и путем РТС Планете и из часа у час на Интернет порталу РТС-а.

Коментаторка телевизијског преноса биће Душка Вучинић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво