Манастири као жртве рата у Украјини - чија ће бити Кијевска лавра?

Данас је тачно 400. дан рата у Украјини. Док се борбе и даље воде око града Бахмута, у најважнијој бици у овој години, најдужа битка од почетка рата је она за цркве и манастире који припадају Украјинској православној цркви, а која је под јурисдикцијом Московске патријашије.

Свештеници ове цркве закупљују и два манастира у Кијеву, у оквиру Кијевско-печерске лавре. Сада су добили налог да морају да се иселе. Истраживали смо каква је судбина манастира и свештеника у Кијеву и како изгледа украјинско црквено питање у време рата.

Последице рата последњих годину дана осећају се и у светској економији, која је и пре тога била исцрпљена кризом изазваном корона вирусом. Прво су државе штампале новац, затим су се бориле са инфлацијом. А онда су на ред дошле банке које су почеле да пропадају, па су државе морале да их спасавају. Али централне банке у свету и Европи данас су у великој дилеми - шта даље? Ако повећају камате да би обуздале инфлацију, страдаће нове банке. Ако не повећају камате, онда инфлација неће пасти. Истраживали смо шта могу централне банке у Америци и Европи, шта може српска централна банка и може ли се инфлација уопште обуздати.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво