Гастрономад

Ускршњи обичаји у манастиру Каково

Манастир Каково или Мило Арсеница, метох и економија Хиландара, налази се на неколико километара од Јерисоса и релативно је близу луке Уранополис, одакле полазе трајекти за Свету Гору. Често је и прва станица свих ходочасника који крећу у посету манастиру Хиландар. Црквица у цвећу, конаци окружени растињем, велики рибњак, маслињаци, баште, повртњак, радионица, продавница књига… Ово велико домаћинство вредни монаси одлично воде и у најтежим тренуцима, попут великог пожара, остају чврсти и доследни у својим уверењима и опредељењу да живот посвете духовним вредностима. Каково је веома поштовано и међу Грцима, који у великом броју долазе чак из Солуна да би присуствовали слави Источни петак, а неретко се овде и венчавају и крштавају. Од 1959. године постоји и црква посвећена празнику, у народу познатом као Источни петак, који се слави првог петка после Ускрса. Цркву Светог живоносног источника Пресвете Богородице на месту некадашње воденице подигао је тадашњи архимандрит манастира, отац Никанор.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је овај манастир, као једини издвојени део Хиландара који могу да посете жене. Отац Серафим и Драгана Вукадиновић упознали су је са ускршњим обичајима и начином живота на овом метоху, а Пасхалис Пападимитриу причао је о чувеним Хиландарским винима. Каја је, у част Хиландара и предстојећег празника, припремила Светогорски бакалар са сувим шљивама и Светогорски колач.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом