Песма нас је одржала

Многе песме које говоре о историји, слободарском духу, несаломивој вери и неугаслој нади српског народа у Црној Гори, последњих деценија су заборављене, потиснуте или су једноставно, временом, утихнуле.

Неколико етно-група и фолклорних ансамбала отргло је од заборава и спасло од нестајања на десетине тих песама које су гласна тапија Црних брда и вековне традиције у Црној Гори.

Велики српски пјесник Момчило Настасијевић је имао теорију, по којој је мелодија умјетнички израз духа. По тој његовој теорији и када неко не зна којег је порекла, лутајући по свијету, кад чује мелодију на коју ће му срце заиграти, те је земље син. Тако се и ми трудимо да очувамо те мелодије које су нам дате да пренесемо будућим генерацијама – каже Жељко Вукчевић, један од оснивача изворне групе Пече”.

Група Пече”, Пјевачко друштво Грбаљ”, Фолклорни ансамбл Црна Гора” и Хор Светосавник”, оставили су будућим генерацијама низ таквих песама које сведоче о идентитету једног народа. Трајан аудио и видео-запис свих тих мелодија и песама начинила је Чеговић телевизија.

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено