Доц. др Марија Здравковић, кардиолог, директорка КБЦ Бежанијска коса

Рођена је у Београду где је завршила основну и средњу школу као ђак генерације. Била је и студент генерације Медицинског факултета у Београду. Докторилала је спортску кардиологију, а постдокторске студије из области срчане инсуфицијенције завршила је у Цириху.

Доцент је на Медицинском факултету у Београду и професор на Вишој медицинској школи. Носилац је почасног звања Европског удружења кардиолога. Оснивач је и први председник Српског удружења за магнетну резонанцу срца и крвних судова. Први је кардиолог у Србији који је увео кардиомагнетну резонанцу у регуларну клиничку праксу, након едукације у Берлину, Лајпцигу и Чикагу. Председник је удружења коронарних јединица Србије.

Током пандемије коронавирусом руководила је ковид болницом Бежанијска коса где је прегледано и лечено више од 61 000 пацијената. За храброст и пожтрвованост, председник Србије одликовао ју је орденом  Карађорђеве звезде. По избору Светске здравствене организације организације уврштена је међу четири жене на руководећим позицијама које су имале највећи утицај у борби против пандемије изазване ковидом19 у СЗО региону Европе и западне Азије.

Носилац је признања Нај Београђанка и почасни грађанин Земуна. Удата је и мајка је троје деце. Течно говори енглески и немачки језик.

Аутор: Драган Станојевић

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.