Да ли је договор Кине и Русије крај "новог светског поретка“

САД и Европска унија врло уздржано и неблагонаклоно су испратили сусрет председника Сија и Путина у Москви, док су са тог сусрета стизале прилично оптимистичне поруке о сарадњи две Русије и Кине. Да ли је свет пред новим "мешањем карата“, први пут после пада Берлинског зида, то је тема емисије "Таковска 10“.

Само пар дана пошто је Међународни кривични суд подигао оптужницу за ратне злочине против руског председника Владимира Путина у посету Москви стигао је нико други до председник Кине Си Ђинпинг који је са собом чак понео кинески предлог за прекид руско-украјинског рата.

Разумљиво је да ова посета није наишла на позитиван одјек на Западу који није одушевљен миротворачким амбицијама Кине, земље која претендује да се успостави као контратежа САД на глобалном плану. То се све догађа једва месец дана пошто је Кина успешно посредовала у обнављању дипломатских односа између Саудијске Арабије и Ирана, што се сматрало озбиљним ударцем америчкој дипломатији.

Да ли је свет пред великим геополитичким преокретом и да ли се тај маневар може завршити без нових оружаних сукоба и ратова већих размера? Каква је улога економије и да ли ће земље БРИКС-а искористити прилику да промене међународне економске односе у своју корист, а на штету САД и ЕУ?

О овим питањима, али и о позицији Србије у светским превирањима која је итекако дотичу у емисији "Таковска 10“ разговарају:

Иво Висковић, професор Факултета политичких наука у Београду;

Дејан Шошкић, професор Економског факултета у Београду;

Драган Бисенић, новинар и бивши амбасадор Србије у Египту.

Емисију уређује и води Зоран Станојевић.

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено