Гастрономад

Турске ћуфте

Сматра се да су ћуфте турски специјалитет, иако их има у скоро свим светским кухињама у најразличитијим варијантама. Пратећи причу о пореклу овог јела, наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је Инегол, где је од Изета, чувеног мајстора за ћуфте, сазнала тајни рецепт, али и занимљиве приче о овом месту у регији Мармара.

Изет је јако симпатичан и занимљив мајстор. Веома је брз. Има велико искуство у припремању ових ћуфти које траје више од 20 година. Посетила сам га у једном  ресторану поред аутопута у Инеголу. Овде сви путници свраћају само због чувених инеголских ћуфти. Када кренете на пут кроз Турску сигурна сам да нећете прескочити ово место и кувара Изета, који не прича пуно, али прави велики број ћуфти. Када би се број ћуфти мерио по изговореним речима, мислим да би ћуфте предњачиле - наглашава Каја и додаје да је тајна ових ћуфти је у припреми меса и начину печења.

Изетови критеријуми су високи, тако да ако неко пожели да постане мајстор као он мора бар пет година да буде шегрт. Ја сам била само чирак...није лак овај посао.

Иначе, Инегол је град у покрајини Бурса у регији Мармара у Турској и један је од најважнијих центара за производњу намештаја. Удаљен је око 50 километара од Бурсе, а околину красе бројни топли извори, реке и водопади. Каја је, као додатак чувеним Изетовим инеголским ћуфтама, припремила и кадинбуду ћуфте.

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено