Читај ми!

Јаук у Старом Броду - злочин и мук

Пре 80 година, у источној Босни, у кањону Дрине код Вишеграда, у селима Мишевићи и Стари Брод, Црна легија Јуре Францетића и Ханџар дивизија су убиле око 6.000 избеглица - углавном старих, жена и деце.

Људи у збеговима, приспели од Сарајева, Кладња, Хан Пијеска, са Романије, Сокоца - тражили су прелаз преко Дрине, молили за чамце и скеле, како би се домогли Србије, и каквог-таквог спаса. Већину су усташе, ипак, овде стигле, и настао је крвави покољ, који су, тек после два дана зауставили Немци.

У Вишеграду је људскост једног машиновође спасла много људи. Војин Никитовић, машиновођа парног воза у сумрак 10. августа, пазећи да не привуче пажњу стражара, даје упутства неколицини познаника, да, када падне мрак, што више људи сместе у композицију на седмом колосеку.

Пет стотина путника Војиновог воза је тако избегло покољ. Била је то готово невероватна - избегличка, железничка и јуначка епизода. По ослобођењу, о њој се, ипак, престало говорити. Или је, барем један део - онај о спасавању избеглица, прикривен.

Осталим српским избеглицама које су доспеле у Стари Брод и Милошевиће, углавном није било спаса. Целе породице, пре заустављања крвавог пира, нашле су смрт у хладној Дрини, како живи не би пали у руке џелатима.

О усташким злочинима се зарад очувања братства и јединства ћутало деценијама. За злочине нико није одговарао, а тек је 2008. године обележено место великог страдања српског народа у Старом Броду.

Аутор: Јелена Божовић
Сниматељ: Душко Перић
Монтажер: Горан Дамљановић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије