Читај ми!

Магична лепота Хомоља

Природа фасцинирајуће лепоте и етнолошко наслеђе српске и влашке културе, амбијент ненарушен савременим тековинама, придошлице у Хомољу оставља без даха.

Пре извесног времена, увукла се бојазан да ће и овај крај делити судбину оних које је индустријализација сасвим разорила.

Недалеко од села Лазнице, у општини Жагубица, канадска компанија „Данди" планира да отвори рудник злата „Потај чука". То подразумева екстракцију злата цијанидом. Лужење цијанидом омогућава профитабилно ископавање руде са нижим процентом злата, попут руде која се налази у области Хомоља. Цијанид лако и брзо реагује на живе организме и девастирајући је по животну средину. У овој, једној од последњих оаза нетакнуте природе, мештани сматрају да би се у случају отварања рудника и коришћења цијанида догодила катастрофа - за ратаре, повртаре, воћаре, сточаре, пчеларе, риболовце, ловце.

Неколико дана провели смо крстарећи Хомољем, упознали се са људима, приликама, природним лепотама, потенцијалима, обичајима... Одговоре потражили код представника локалних самоуправа: Жагубице, која је административни центар Хомоља и оближњег Петровца на Млави, чији су становници такође забринути за евентуалне утицаје по животну средину, ако до изградње рудника дође.

Од свег злата на овом свету вредније је благо које Хомоље чува у свијим изворима, шумама и пашњацима. Највреднији су ипак људи, који љубављу бране завичај магичне лепоте.

Ауторка: Татјана Манoјловић
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Хаџи Владан Мијаиловић
Монтажер: Драгиша Ђокић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије