Читај ми!

Ратне приче са Кошара, друга епизода

Војска Југославије зауставила је напад УЧК терориста из правца Албаније. Спречен је покушај копнене офанзиве. УЧК снаге потпомогнуте НАТО трупама и регуларном војском републике Албаније покушале су 9. априла да пробију одбрану Војске Југославије и да се, у једном силовитом продору, споје са снагама албанских терориста који су се налазили у рејону Метохије.

Друга епизода документарног серијала "Ратне приче са Кошара" приказује борбу припадника Војске Југославије да поврате положаје које су УЧК терористи заузели приликом напада 9. априла 1999. године на караулу Кошаре.

О покушајима да поново под своју контролу ставе доминантне висове Јуничких планина Маја главу и Раса Кошарес у другој епизоди говоре припадници 53. граничног батаљона и 125. моторизоване бригаде.

Они сведоче о тешким приликама у којима су се нашли с обзиром да је непријатељ тада био на узвишењима и добро утврђен, а временске прилике сурове уз снег, маглу и хладноћу.

У борбама су били и припадници 5. батаљона Војне полиције, 63. падобранске бригаде и 72. специјалне бригаде са истим циљем да потисну непријатеља назад и поврате контролу на државној граници.

Они сведоче о борбама које су вођене средином априла 1999. године када је смрт постала њихова свакодневица.

Ауторка филма: Слађана Зарић
Директори фотографије: Жарко Пекез и Петар Вујанић
Монтажер: Бојан Перишић
Продуценти: Снежана Родић Синђелић и Горан Иконић
Новинарка: Весна Илић
Композитор: Владимир Тошић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије