Шљива и шљивовица

Србија је некада била највећи произвођач и извозник шљиве у свету.

Крајем 19. века први производ из Србије, који је извезен на тржиште САД била је сува шљива. Само на америчко тржиште је 1909. године извезено 30.000 тона суве шљиве, а данас укупни извоз шљиве не прелази 7.000 тона.

У Србији се годишње произведе око пола милиона шљиве, а 70 одсто тог рода заврши у ракији, која би, такође, могла да буде један од извозних адута наше земље.

Извоз ракије од шљиве Србији доноси само 15 милиона евра, за шта смо сами криви, јер нисмо умели на прави начин да промовишемо нашу шљивовицу у свету.

Српска шљивовица се однедавно продаје на светском тржишту под тим именом. Тек 2016. године је од Европске уније добила сертификат о географском пореклу и од тада носи заштићено име српска шљивовица.

Уредник емисије: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом