Да Можда Не: Мале хидроелектране – еколошка брана

У емисији Да Можда Не о малим хидроелектранама у Србији, колико доприносе енергетском систему а колико су погубне за животну средину.

Побуна локалног становништва на Старој планини поводом изградње малих хидроелектрана попримила је масовне размере. Сукоби са инвеститорима и градитељима прете ескалацијом. Мале хидроелектране се граде са свим предвиђеним дозволама, чак и у заштићеним подручјима. Дозволе се дају по законима, али противници изградње малих хидроелектрана тврде да неки закони важе а неки се не примењују и заобилазе.

Предузетници су видели своју шансу и захваљујући Закону о енергетици и повлашћеном положају на тржишту ушли у посао преграђивања река. Сви грађани кроз рачун за струју плаћају накнаду за повлашћене произвођаће обновљивих извора енергије. Да ли овом накнадом финансирамо уништавање животне средине? Колики је енергетски допринос, а какве су еколошке последице изградње хидроелектрана? На чијој је страни јавни интерес? Какав је став и улога државе и надлежних министарстава?

У емисији ћемо видети како изгледа побуна становника Раките на Старој планини поводим изградње мале хидроцентрале на њиховој реци, а Александар Панић из иницијативе Одбранимо реке Старе планине, ће говорити о томе шта ће предузети, какви су њихови ставови и захтеви.

У емисији ће говорити:

Горан Триван, министар заштитите животне средине,

Ратко Ристић, декан Шумарског факултета,

Драган Јосић, председник Националног удружења малих хидроелектрана.

Александар Гајић, члан надзорног одбора ЕПС-а.

Аутор и уредник: Оливера Ковачевић.

Да Можда Не Да Можда Не

Autor:
Оливерa Ковачевић

Како живи Србија? Шта нас дели, а шта уједињује? Шта не смемо да прећутимо? [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво