100 сенки над Београдом: Прича о Жанки Стокић

Београд, година 1929, у древној скадарлијској кафани "Два Јелена", велика глумица, Жанка Стокић, сатима прима честитке и поклоне поводом двадесетпетогодишњице свог рада.

Сем мноштва дарова, а Жанкини пријатељи и поштоваоци, прикупили су и даровали јој и прилично велику суму новца, што јој је помогло да глумица купи солидну кућу на Топчидерском брду, која се налазила на месту на којем данас видимо ресторан "Шехер".

Живана Жанка Стокић је, како проналазимо, рођена 24. јануара 1887. године у селу Раброву код Пожаревца. Неуобичајено јесте, али није сасвим познато, да ли је њен отац Богосав био пекар или полицијски писар, али се зна да је преминуо када је Жанка имала свега пет година.

Удовица, мајка Јулка, се убрзо преудала за свештеника, извесног Александра Николајевича - "Санду". Желећи да је се некако реше, мајка и очух удају Жанку у њеној четрнаестој години, за знатно старијег човека, некавог зајечарског абаџију. Будућа дива је патила у оваквом браку и сањала је сасвим дугачији животни пут. Шанса се указала веома брзо.

У Зајечару се придружила путујућој позоришној трупи Љубомира Рајевића Чврге радећи као праља. Нешто касније почела је да статира у представама трупе, а убрзо добија и прве улоге.
То се није допало њеном мужу, па је трупу пронашао, а Жанку дословце претукао и одвукао кући.

Међутим, глумица се поново враћа у Рајићеву трупу, а када је муж и други пут покушао да је одведе кући, у заштиту је узео панчевачки глумац, маркантни Александар Гавриловић, који је временом постао глумачка легенда али и Жанкина животна љубав.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара