Песма Евровизије 2015: Прво полуфинале, пренос

Све је спремно за почетак јубиларне 60. Песме Евровизије 2015. године. Прошлогодишњом победом Кончите Вурст песмом "Rise Like a Phoenix" у Копенхагену, Аустрија је ове године добила право да организује најгледаније музичко такмичење у Европи. Град који ће по други пут угостити учеснике из 38 земаља Европе, а ове године и Аустралије, је Беч.

На Песми Евровизије 2015. године Србију представља Бојана Стаменов песмом „Beauty Never Lies", коју је компоновао Владимир Граић. Србија наступа у првом полуфиналу, под редним бројем 9.

Прво полуфинале представиће 16 земаља, од којих ће се у финале пласирати десет. Одлуку о томе ко улази у финале доносе публика и стручни жири, у односу 50:50. Публика ће моћи да гласа телефонским позивом, СМС-ом и/или преко званичне апликације, а гласање ће се обавити након што све земље изведу своје нумере, и то у трајању од 15 минута. Стручни жири сачињен је од пет чланова који су истакнути стручњаци у музичкој индустрији земље у којој гласају. Сваки од чланова стручног жирија ће рангирати нумере од прве до последње у полуфиналу у којем наступа земља у чије име гласају, а исти жири гласаће и у финалу. Комбиновањем гласова публике и стручног жирија, долази се до коначног распореда поена коју земља додељује, и то по традиционалном начину, најбоља песма добија 12 поена, друга по редоследу 10, трећа 8, и тако од 7 до 1 поена, за песму са најмање гласова. Уколико у укупном збиру две земље буду изједначене по броју гласова, предност има земља којој је публика доделила већи број поена. Осим земаља које учествују у сваком од полуфинала, право гласа имају и земље које су директне учеснице финала, равномерно распоређене у првом и другом полуфиналу, што је одређено жребом.

У првом полуфиналу за Србију ће, поред 15 земаља са којима се такмичити, моћи да гласају још и Шпанија, Француска, Аустрија, али и Аустралија, која ове године учествује директно у финалу и једина гласа у оба полуфинала и финалу.

Песма Евровизије одржава се од 19. до 23. маја 2015. године у Бечу, уз директан пренос на Радио-телевизији Србије.

Коментатор преноса: Душка Вучинић

Уредник: Силвана Грујић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво