понедељак, 26.11.2012, 10:35 -> 11:16
Еко караван: Живо село - Мачкат
Када се крене путем од Ужица ка Златибору некако по правилу мора да се сврати у ово село. Ко зна - зна, ко не зна - мора да проба. Ту је најбоља пршута, кобасице су одличне, па и сланина, а тек овчија стеља... Зато се не без разлога каже: „Кад јагањци у овом селу утихну - онда дефинитивно утихну!"
И ту прича почиње. О највећем фестивалу - сајму сувомеснатих производа који је постао синоним Мачката и бренд Србије.
„Пршутијада", која се традиционално одржава већ дванаест година, окупи производјаче и сточаре који излажу своје производе и угоститеље, многобројне туристе и госте који купују, пробају и разгледају најквалитетније производе од меса у овом крају.
Али не би све то било тако добро и укусно да нема природних предности. „Пршутијада" је повод да се исприча и прича о Мачкату.
Налази се на идеалној надморској висини од 800м, где се сусрећу две климе медитеранска и континентална, где су квалитетни пашњаци. И наравно, ту су и вредни домаћини. Зато није ни чудо што је месо одличног квалитета.
Село са око 600 становника има тридесетак произвођача меса и месних прерађевина.
То је село из кога се не одлази, већ долази и остаје. Многи млади су остали уз своје очеве и наставили традицију сушења пршуте која се овде вековима преноси с колена на колено.
Мачкат је место које је настало и развијало се на раскрсници важних трговинских и караванских путева. Можда је и то разлог што је и дан данас остало живо село. Једно је од ретких у Србији које из године у годину бележи раст наталитета.
Аутор емисије Драгана Васиљевић, сниматељ Александар Луковић, монтажер Милица Живојиновић, фотографије Милорад Конрад

Autor:
Драгана Васиљевић
Еколошко-документарни путопис о природи, људима, скровитим местима и заштити природних вредности Србије. [ детаљније ]
Коментари