Читај ми!

Траг: Нови колибари

У сушама каква је овогодишња и какве се тек наговештавају бачијарење и колибарење је један од сигурних начина да сточарење преживи и обезбеди планинским сеоским домаћинствима сигуран опстанак и добар живот.

Још из времена када су катунари из Црне Горе и Старе Херцеговине настанили простор Моравице, између Златибора и Пештера, на ободима Старог Влаха, тај полуномадски начин држања стада, доносио је издашне количине меса, млечних прерађевина, коже и вуне што је забележено и у документима дубровачких трговаца чији каравани су због тога овуда и ишли.

Данас руинирана и напуштена Остатија је, као центар планинског сточарства тако овде опстала све до средине прошлог века када је индустријализација земље и масовно пресељење руралног становништва у градове и ту узела свој данак.

Последњих година се на том простору појављују нови "колибари" који настоје да опет запате стада са добрим изгледима да се од тога добро и живи. Са различитим успехом.

Опстају они који су породицу овде формирали пре последњег таласа напуштања ове планине, док тридесетогодишњи Бојан Јелић који поседује чак четрдесет хектара својих, најиздашнијих планинских пашњака, има само један, али нерешив проблем.

Он нема изгледа да пронађе женску особу која је вољна да заједно с њим у том планинском крају започне такву животну причу.

Аутор: Миле Јаснић

Уредник: Љубисав Алексић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом