Читај ми!

На раскршћима историје

Два века модерне српске дипломатије

(Download english version)

Које земље су били пријатељи а које "непријатељи" Србије у 19 и 20 веку? На кога се ослањао Карађорђе? Ко нам је помогао да добијемо независност? Који је био интерес великих сила да 1918 године подрже формирање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца? Шта су тада хтели Срби а шта остали народи? Зашто су велике силе током Другог светског рата престале да подржавају Дражу Михаиловића и дали подршку комунистима? Да ли је распад Југославије деведесетих година искључиво унутрашње питање? То су само нека од питања чије одговоре доноси нови документарни филм аутора Слађане Зарић и редитеља Филипа Чоловића урађен у продукцији Информативног програма РТС-а.

Документарно-играни филм "На раскршћима историје" бави се спољно политичким положајем Србије током последња два века, од 1804 године када је почела борба за слободу српског народа до данашњих дана. Кроз историјски приказ најбитнијих спољно политичких догађаја филм нам показује где и како је Србија била позиционирана између великих сила и колика је била улога и значај дипломатије у томе.

Причу о двовековној дипломатији Србије доносе нам еминентни српски историчари, академици и професори. О спољно политичком положају Србије говоре и енглески, француски, руски, аустријски и турски професори историје. Кроз реконструкцију догађаја и коришћење уметничких слика и фотографија, филм нам доноси визуелизацију Србије у 19 и 20 веку - види се како се Србија развијала од вазалне турске кнежевине где се седело на поду на јастуцима до модерне демократске краљевине Карађорђевића.

Филм је снимаман у Бечу, Паризу, Лондону, Петрограду, Москви, Истанбулу и Београду.

Аутор филма је Слађана Зарић, редитељ Филип Чоловић, новинар Весна Илић, продуцент Милица Дабић, директор фотографије Петар Вујанић, монтажер Марија Богичевић, графички дизајнер Борко Ћирић а композитор оригиналне музике је Владимир Тошић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије