петак, 17.10.2025, 19:47 -> 14:16
Око магазин-15.9.2025.Пештерска праменка и јагње које мирише на Мајчину душицу
На око 1100 метара надморске висине пештерска јагњад пасу чајеве и лековито биље. За пастире али и пекаре са овог краја то је основ за добијање квалитетне јагњетине али и неизоставно чист ваздух и бистра вода са ове висоравни. Како нам кажу, такво обиље мало ко може себи данас да приушти.
Када се што сликовитије жели приказати јединствена клима Пештерске висоравни каже се да је ово српски Тибет. Када се потенцирају рекордни минуси измерени у температури ово је балкански Сибир. Али ако о Пештерској висоравни причамо од касног пролећа до ране јесени поређења треба тражити у сточарским крајевима Европе. Иако медитеранским, није претерано Пештер назвати српском Андалузијом и то због традиционалног начина узгоја стоке али и квалитетног сира и меса. Оно што је за Андалузију мерино овца, то је за Пештер сјеничка праменка. Иако нема такву препознатљивост, отпорна је на сурову климу и издашна је у млеку и месу - а то је битније у оваквој средини.
Аутор: Ђорђе Славковић
Уредник: Горислав Папић
Коментари