Око магазин-1.2.2024.Аница Савић Ребац-уметница мисли

На дан Новог Сада приче о две личности, симбола овог града – Аници Савић Ребац и Ђорђу Балашевићу

"Аницом ће се поносити све српство, а дивиће јој се и ван српства" - записао је чувени сликар Урош Предић о Аници Савић Ребац, хеленисткињи, песникињи, једној од најумнијих жена 20. века.

Аница је рођена и одрасла у Новом Саду, међу водећом културном и уметничком елитом оног доба. У кућу Савића долазили су, осим Предића, Милан Кашанин, Лаза Костић, Матавуљ.

Са 12 година преводила је Бајрона, у Бранковом колу поред Змаја и Лазе Костића објавила је прве песме. Као и живот, и Аничина љубав, била је изузетна.

Њу и њеног мужа Хасана, звали су стубовима цивилизације. У Око магазину погледајте причу о фаталном крају те љубави, али и о делу Анице Савић Ребац.

"Вароши има, што да грешим душу, бољих и лепших, ал само једна је схваћаш, варош у коју се враћаш." Ово су стихови Ђорђа Балашевића о граду чији је он био један од највећих симбола. Ако је неко ставио Нови Сад на лирску мапу нашег језика, онда је то Балашевић. Правио је свој интимни Нови Сад, а неке топониме многи можда знају само због стихова из његових песама. У емисији вас подсећамо на војвођанског песника сунца који је преминуо пре три године.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се