Квадратура круга-Најмлађе село у Србији

Горњи Бањани код Горњег Милановца су најмлађе планинско село у Србији у коме је просечна старост становника 37 и по година. Момци из овог села се жене млади и већина њих до тридесете године има бар двоје деце, а неки и по троје.

За разлику од већине планинских села у Србији у којима су школе одавно угашене, у Бањанима школу похађа 46 ученика, од првог до осмог разреда. Половина њих су ђаци пешаци који од куће до школе путују три до четири километра.

Млади људи који су остали у овом селу живе од онога што сами произведу. Углавном се баве сточарством и узгојем кромпира и купуса, које сеју на велико, на неколико десетина хектара. Већини њих то је једини приход.

Пре две године у Горње Бањане се са својом породицом доселио Урош Матијевић који је право са београдског асфалта закорачио на бањански макадам, да би ту отпочео нови живот.

„Продали смо стан у Београду и овде купили имање и стару кућу коју реновирамо. Купили смо коње, козе и кокошке. Окидач за такву одлуку је било време короне, затварања и ускраћивања слободе. Довели смо децу да одрастају у сеоској средини, да буду здрава, не само телесно него и духовно. Село ме научило много чему, пре свега стрпљењу. Овде смо осетили праву пуноћу живота, исконски додир са природом, потпуну слободу и додир са животом”, каже Урош који већ две године са својом породицом живи у Горњим Бањанима.

Уредник: Бранко Станковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се