Траг у простору-Е да ми је ћурак нацифрани

Ћурак, гуњ, кожув или кожух је прслук направљен од јагњеће коже са ошишаним крзном на унутрашњјој страни. Због једноставне израде и доступности материјала представља један од најстаријих хаљетака.

Најстарији типови кожуха с подручја Србије били су беле боје, једноставног кроја и без орнамената, јер су првобитно служили само за заштиту од хладноће. Бојени кожуси почињу да се употребљавају у другој половини, а нарочито крајем 19. века. За исти период карактеристично је богато украшавање читаве површине кожуха, посебно у Војводини, из које се, а нешто касније, тај модни тренд проширио и јужно од Саве и Дунава.

Прави мајстори ћурчије умели су да направе ћурке украшене малим комадићима коже друге боје и облика, па и да се „поигравају", стварајући права мала уметничка дела. Још колико средином прошлог века било је уобичајено да се код ћурчија, девојкама купују шарени струкирани кожуси са цветовима у које су убацивана огледалца, да их момци погледају и да им за око западну. Мушкарци су тражили панталоне од коже, такозване тозлуке, али и кожухе и шубаре. Данас ће вам ћурак нацифрати само ако правог мајстора нађете и добро платите, нажалост мало ћете ћурчија наћи у Србији. На прсте једне руке могу се пребројати. Сви беже од ћурчијског заната. Кажу, прљав је то и тежак посао, а ћурчије на то одговарају, да нема већег задовољства него када се направи нешто што ће муштерија са задовољством носити годинама, па и деценијама.

Ауторка и уредница: Милица Барјактаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво