Читај ми!

Еко минијатуре, еко мотив-Цвеће

Серијал емисија "Еко мотив" посвећен је вековној вези човека и природе као основи настанка и опстанка живота који познајемо. Назив "Екологија“ потиче од грчке речи оикос, што значи дом, станиште и грчке речи логос која значи знање.

Еко мотиви су све присутни у нашим животима. Човек је од свог постанка користио природу и њене дарове. На тај начин је развијао своју свест, задовољавао животне потребе, усавршавао своје вештине, развијао културу и обичаје Значај дрвета, камена, разних руда, племенитих метала, али и биљног и животињског света људи су умели да препознају и искористе за своје потребе. У исто време они су били и остали основни мотиви у уметности, књижевности, сликарству, музици али и у свакодневном животу. На тај начин човек је славио природу и одавао јој почасти.

Цвеће се као мотив среће још у старим заједницама. Вековима су људи користили цвеће не само у лековите сврхе већ и како би исказали своја осећања. У свакој цивилизацији пронаћи ћемо неко значење које је припадало одређеном цвету. У нашој култури посебно место припада ружи, коју називамо и краљицом цвећа, симболом љубави, страсти и лепоте. Верује се да су руже изникле из земље у тренутку када је Венера први пут стала на копно. У хришћанству су руже знак духовне љубави. У вртовима по српским градовима и селима руже су увек имале посебно место. Поред њих за нас је веома значајна и перуника, позната као ирис. Код Словена је симболизовала моћ бога Перуна. Цветни мотиви налазили су се на везу, на одећи, народним ношњама, али и на стаклу и порцелану као и на тапетама. Таква мода је одржана до данас, те су многе модне колекције инспирисане цвећем. Оно је веома популарно и у дизајну интеријера, али и у мирисним нотама најпопуларнијих парфема.

Уредница Наташа Нешковић

Редитељка Сунчица Јерговић

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво