Читај ми!

Квадратура круга-Бањани племе Теслино и Његошево, 1. део

Бањани су старо херцеговачко племе и истоимена регија између Никшића и Билеће.

Временом је то племе изнедрило низ познатих личности. Владарска лоза Петровића која представља најдуговечнију династију у Црној Гори води порекло из Горњих Бањана испод планине Његош по којој су владари из те породице своме имену додавали титуларно име Његош. Петровићи су се из Бањана одселили у Његуше код Цетиња.

Преци Николе Тесле су до средине 17. века живели у Бањанима и ту су носили презиме Драганић, о чему је сведочио и сам Никола Тесла у интервјуу датом Џону Џозефу О Нилу, професору Хардварског и Колумбијског универзитета.

Бањани су српском народу дали патријарха Арсенија Јовановића Шакабенту, митрополита дабробосанског Саву Косановића и садашњег митрополита црногорско-приморског Јоаникија Мићовића.

То племе изнедрило је и низ књижевника, драматурга и редитеља, почев од Мирка Ковача и Петра Сарића, преко Виде Огњеновић и Стевана Копривице до Крста Папића и Новака Килибарде.

Бањани су кршевит, безводан крај који не нуди много за живот. Без обзира на то живот овде траје и опстаје већ миленијумима. О томе сведочи и једно од најзначајнијих археолошких налазишта у Европи, Црвена стијена, која има 31 културни слој кроз који се могу читати миленијуми али и живот човека од неандерталца до хомо сапиенса.

Уредник: Бранко Станковић

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу